Pocit chladu je v zime to najhoršie, čo môžeme pociťovať. Niekedy za tým stojí dlhý pobyt vonku, inokedy je dôvodom napríklad ochorenie alebo nedostatočné obliekanie. Či už za pocitom chladu stojí vo vašom prípade čokoľvek, vieme, ako sa konečne stopercentne zahrejete. Nemusíte si obúvať akokoľvek hrubé ponožky, nemusíte ihneď zaliezť pod periny. Stačí, keď niečo málo zjete. Existujú totiž potraviny, ktoré zaháňa pocit chladu a ktoré naopak prináša človeku pocit zahriatie. Aké potraviny to dokážu?
Takých potravín je samozrejme niekoľko, vybrali sme však niekoľko konkrétnych, ktoré hravo zaradíte do jedálnička alebo ktoré si zamilujete už len pre ich vôňu.
Škorica
Škoricu si zvyčajne spájame s vianočnými sviatkami. Nemôžeme sa tomu čudovať, veď už samotná vôňa človeka zahreje. Bolo dokázané, že škorica efektívne rozohrieva telo. Dokonca sa preukázalo, že škorica rozohreje aj ľudskú myseľ. Preto do svojho jedálnička zaraďte napríklad škoricovej čaje, ktoré sa nebojte osladiť medom, ktorý je síce kalorický, ale je tiež známy tým, že taktiež zahrieva ľudské telo. Okrem iného sa v oboch prípadoch ide o zdravé potraviny.
Strukoviny
Pripraviť si počas zimy šošovkové polievku alebo hrachovú kašu – to je rozhodne veľa dobrý nápad! Strukoviny sú nielen zdravé, ale okrem toho tiež efektívne zahrejú organizmus. Strukoviny okrem iného obsahujú aj veľké množstvo telu prospešných vitamínov, tiež prečistí črevá a dobre zasýti. Navyše sa po nich efektívne chudne, čo najmä po vianočných sviatkoch ocení nejeden z nás.
Ovsené kaše
Alebo všeobecne obilninové kaše – to je ďalšia skvelá vec pre zahriatie. Je známe, že ovsené alebo pohánkové či ryžovej kaše človeku dodajú energiu a naštartujú jeho organizmus pre nový deň, ale okrem iného majú asi najsilnejšie zahrievací účinok zo všetkých spomínaných potravín.