Keď sa povie slovo „cibuľa“, väčšina z nás si vybaví zápach, ktorý cibule vydáva po rozkrojení. Tiež si spomenieme na to, že nás dokáže rozplakať. Je škoda, že si nikto nespomenie na to, čo nám prináša. Predsa len cibule je druh zeleniny, ktorý v sebe skrýva mnoho vitamínov a telu prospešných látok, ktoré pozitívne pôsobia na naše telo. Viete, ako nám cibuľa pomáha?
Cibuľu najčastejšie pridávame do jedla, keď varíme. Je neoddeliteľnou súčasťou základných slovenských pokrmov, ktoré tak milujeme. Bohužiaľ nie každý cibuľu jej, čo je veľká škoda. Okrem toho, že je v jedlách vážne vynikajúce a že dodáva jedlám tú správnu chuť, je taky veľmi zdravá.
Cibuľa je lepšia ako víno
Aj keď tomu žiadna žena nebude chcieť veriť, je to tak. Cibuľa je lepšia ako víno. Dokazujú to desiatky štúdií, ktoré preukázali, že cibuľa dokážu chrániť nervový a kardiovaskulárny systém. Inými slovami možno povedať, že cibuľa je pre srdce prospešnejšie než červené víno, ktoré sa do nedávnej doby odborníkmi tak odporúčalo. Každý deň si preto miesto deci vína nakrájajte cibuľu na chleba. Síce vám na malú chvíľku bude zapáchať z úst, čo sa dá vyriešiť kúskom, jablká, ale budete zase o niečo zdravšie.
Znižuje všetko zlé v našom tele
Cibuľa je hotový poklad. Odporúča sa ľuďom, ktorí majú vysoký zlý cholesterol alebo ktorí majú problém s vysokým krvným tlakom. Cibuľa pomôže všetko zničiť. Zlý cholesterol zníži, naopak zvýši dobrý cholesterol. Samozrejme zníži krvný tlak a napomôže k zdravému fungovaniu hormónov. Síce nemôžeme povedať, že by cibuľa pomáhala a úspešne bojovala s rakovinou, avšak je skvelou prevenciou proti nej.
Prospieva nášmu srdcu
Vďaka tomu, že znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi, bráni aj vytváraniu usadenín v cievach, tým teda nedochádza k ich upchávaniu, čo znamená, že sa znižuje riziko mŕtvice či infarktu. Naopak dochádza k zvýšeniu dobrého cholesterolu v krvi, ktorý srdci len prospieva.