Tekvica má nielen lahodnú orieškovú chuť, ale aj blahodárne účinky na zdravie. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, betakaroténu, železa, draslíka a horčíka. Vychutnáme si ju najviac v jesenných a zimných dňoch, kedy z nej nemusíme vytvárať iba dekorácie.
Než sa pustíte do zavárania, všetky poháre a viečka dôkladne umyte. Poháre je tiež dobré sterilovať v rúre. Poháre neutierajte, pretože aj miniatúrne zvyšky vlákien môžu byť rizikom.
Octový nálev na zaváranie
Budete potrebovať:
- 1 l vody
- 0,5 dcl octu
Príprava je jednoduchá, iba zmiešajte tieto dve suroviny a pred samotným zavarením do nálevu naložte tekvicu. Nálev nie je potrebné vopred variť.
Zaváranie tekvica Hokaido
Budete potrebovať:
- Tekvicu Hokaido
- 3 l vody
- 1 dcl octu
- 60 g cukru
- Klinček
- Škoricu
- Badián
Tekvicu najskôr očistite a nakrájajte na kocky. Druh Hokaido nemusíte lúpať. Pripravte si octový nálev z 1,5 litra vody a 1 dcl octu. Tekvicové kocky vložte do nálevu na 2,5 hodiny. Potom kocky vyberte, vložte ich do čistej vody a priveďte do varu. Varte 10 minút, vodu následne zlejte a nechajte tekvicu odkvapkať.
Medzitým sa pustite do cukornatého nálevu, ktorý pripravíte z 1,5 l vody a cukru.
Do sterilizovaných zaváracích pohárov vložte kocky tekvice, pridajte korenie podľa chuti a dolejte pripraveným cukornatým nálevom. Zavárajte 30 minút pri 85 stupňoch.
Tekvicové pyré
Budete potrebovať:
- Tekvicu
- Olivový olej
- Vodu
- Soľ
- Kurkumu
Opäť najprv tekvicu očistite a spracujte na kocky. Tie vložte do hrnca s lyžicou olivového oleja, kurkumou, soľou či iným korením podľa chuti, zalejte vodou a varte do zmäknutia. Potom vodu zlejte, ale trochu ju v hrnci ponechajte. Rozmixujte, a ešte horúce pyré nalejte do zaváracích pohárov, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Vychladnuté poháre varte 15 minút pri 80 stupňoch.
Potom poháre vyberte, opäť otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
Nechajte si chutiť!