Zaváranie tekvice naslané
Bývanie

Zaváranie tekvice naslané

Tekvica má nielen lahodnú orieškovú chuť, ale aj blahodárne účinky na zdravie. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, betakaroténu, železa, draslíka a horčíka. Vychutnáme si ju najviac v jesenných a zimných dňoch, kedy z nej nemusíme vytvárať iba dekorácie.

Než sa pustíte do zavárania, všetky poháre a viečka dôkladne umyte. Poháre je tiež dobré sterilovať v rúre. Poháre neutierajte, pretože aj miniatúrne zvyšky vlákien môžu byť rizikom.

Octový nálev na zaváranie

Budete potrebovať:

  • 1 l vody
  • 0,5 dcl octu

Príprava je jednoduchá, iba zmiešajte tieto dve suroviny a pred samotným zavarením do nálevu naložte tekvicu. Nálev nie je potrebné vopred variť.

Zaváranie tekvica Hokaido

Budete potrebovať:

  • Tekvicu Hokaido
  • 3 l vody
  • 1 dcl octu
  • 60 g cukru
  • Klinček
  • Škoricu
  • Badián

Tekvicu najskôr očistite a nakrájajte na kocky. Druh Hokaido nemusíte lúpať. Pripravte si octový nálev z 1,5 litra vody a 1 dcl octu. Tekvicové kocky vložte do nálevu na 2,5 hodiny. Potom kocky vyberte, vložte ich do čistej vody a priveďte do varu. Varte 10 minút, vodu následne zlejte a nechajte tekvicu odkvapkať.

Medzitým sa pustite do cukornatého nálevu, ktorý pripravíte z 1,5 l vody a cukru.

Do sterilizovaných zaváracích pohárov vložte kocky tekvice, pridajte korenie podľa chuti a dolejte pripraveným cukornatým nálevom. Zavárajte 30 minút pri 85 stupňoch.

Tekvicové pyré

Budete potrebovať:

  • Tekvicu
  • Olivový olej
  • Vodu
  • Soľ
  • Kurkumu

Opäť najprv tekvicu očistite a spracujte na kocky. Tie vložte do hrnca s lyžicou olivového oleja, kurkumou, soľou či iným korením podľa chuti, zalejte vodou a varte do zmäknutia. Potom vodu zlejte, ale trochu ju v hrnci ponechajte. Rozmixujte, a ešte horúce pyré nalejte do zaváracích pohárov, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Vychladnuté poháre varte 15 minút pri 80 stupňoch.

Potom poháre vyberte, opäť otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.

Nechajte si chutiť!